Psychologen op universiteiten en hogescholen krijgen steeds meer studenten over de vloer met psychische problemen.
Op sommige instellingen is het aantal hulpvragen met 10 tot 20 procent gestegen.

De studenten kampen met studieproblemen, stress, depressies, angsten en privéproblemen. Studies lopen daardoor flinke vertraging op of worden niet afgemaakt. Uit een inventarisatie van het AD blijkt dat alleen al op de universiteiten het afgelopen jaar ruim 4000 studenten bij een psycholoog zijn geweest. Per instelling gaat het gemiddeld om 2 tot 3 procent van de populatie, variërend van ongeveer 200 tot 700 studenten.

De toenemende behoefte aan hulp komt volgens studentenpsychologen ook door de groei van het aantal studenten. Ook hebben onderwijsinstellingen meer aandacht voor pyschische problemen. Hogescholen volgen vaker het voorbeeld van universiteiten om een psycholoog aan te stellen. Nederland telt nu circa 90 studentenpsychologen. Dat is ruim de helft meer dan enkele jaren geleden, zegt Ton Boekhorst, voorzitter van de landelijke werkgroep studentenpsychologen.

Daarnaast hebben instellingen een breed aanbod van workshops, trainingen, cursussen en lotgenotengroepen en verwijzen decanen en studieadviseurs sneller door naar een psycholoog.

Het Verwey-Jonker Instituut becijferde enkele jaren geleden dat een op de twintig studenten door psychische klachten problemen heeft met de studie. Bijna twee derde loopt studievertraging op en de helft heeft moeite met tentamens en examens.

Op de Erasmus Universiteit Rotterdam behandelen vier parttime studentenpsychologen jaarlijks 500 nieuwe aanmeldingen. ,,Meer kunnen we niet aan,’’ zegt Carel Sallaerts. ,,We hebben een wachtlijst. Ik denk dat we makkelijk 2000 studenten kunnen halen.’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *