Kun jij soms niet goed uit je woorden komen, omdat je stottert, of is het soms heel erg lastig om in slaap te komen. Je hoofd zit vol met gedachten en je voelt je gespannen… Dit zijn allemaal zaken die te maken kunnen hebben met een verkeerde ademhaling. In deze blog gaan we met je doornemen hoe het beter kan.

Wanneer je ademhaling niet goed is

In onze hectische samenleving is het soms jagen en vliegen. Veel mensen ervaren dit als problematisch. Door de stress en het drukke bestaan, verliezen ze de controle over hun ademhaling. Op een gegeven moment gaat je lichaam dan signalen geven. Dan wordt er aangegeven dat het genoeg is. In onze cultuur, waarin we altijd maar doorgaan, is het vaak zo dat deze signalen niet opgevolgd worden en weggedrukt. En bouwt zich dan een verkeerd ademhalingspatroon/gedrag op dat uiteindelijk wordt herkend als symptomen van stress en burn-out in het ergste geval. 

Wat is er aan te doen?

Verkeerde ademhaling is een probleem waar veel mensen mee te maken kunnen krijgen. Dit kan voor vervelende situaties zorgen. Gelukkig zijn er evenveel oplossingen. De expert 

waarbij je terecht kan, is de logopedist. Logopedie gaat onder andere over een verbetering van je ademhaling. Er zijn enkele tips die jij kunt toepassen om je ademhaling nu al te verbeteren. We nemen ze  hieronder even met je door:

  1. Focus je je ademhaling op je buik. Hou hem laag
  1. Wees bewust van je ademhaling
  1. Probeer de ademhaling rustig te doen
  1. Leg je hand op de buik. Zo voel je de ademhaling
  1. Herhaal bovenstaande meerdere keren per dag, maar forceer dit ‘ritueel’ niet

Dit zijn vijf belangrijke technieken om te ademen. Op deze manier is het mogelijk al een aantal problemen weg te nemen. Ben je toe aan ondersteuning op dit gebied (of gerelateerde gebieden) en wil je van je problemen af, dan kun je terecht bij logopedie apeldoorn. 

Pin It on Pinterest