We vinden de mond een van de meest intrigerende delen van het lichaam. Niet alleen communiceren we met onze mond. We eten en drinken er ook mee. Een cruciaal deel van ons lichaam, maar hoe zorgt de mond voor een betere gezondheid? We zoeken het uit.

De mond als spiegel van de gezondheid

Allereerst kijken we naar het psychologische gedeelte van de mond. Als je niet lekker in je vel zit of je bent boos, communiceer je dit vaak via lichaamstaal. De mond geeft een van de duidelijkste signalen af als we verdrietig, boos of juist gelukkig zijn. We kijken onbewust erg vaak naar de stand van iemands mond om te bepalen hoe de situatie is. Als iemand lacht bijvoorbeeld – en de mondhoeken omhoog staan – reageer jij ontspannender op de situatie. Als iemand verdrietig of zelfs ziek is, dan hangen de mondhoeken meer naar beneden. Een goede indicator dus om te zien of iemands mentale gezondheid verbeterd kan worden. Er is echter ook een link tussen de gezondheid van de mond en je algehele gezondheid. Aandoeningen in de mond kunnen bijvoorbeeld problemen veroorzaken verderop in het lichaam. Als jij gaatjes in het gebit hebt, of wondjes in het tandvlees, kunnen bacteriën heel snel in je bloedbaan terechtkomen. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking) kan erg gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen. Vrouwen met parodontitis hebben namelijk 2 tot 7 keer zoveel kans op een vroeggeboorte of kind met een laag geboortegewicht. Het is daarom super belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. Woon je in omgeving Amsterdam? Dan raden we tandarts rivierenbuurt aan. Zij hebben naast een reguliere tandarts ook een mondhygiëniste in de praktijk, die goed naar jouw mondgezondheid kan kijken.

Tips voor een betere mondgezondheid

Eigenlijk is het heel eenvoudig om een goede mondgezondheid te hebben. Poets regelmatig de tanden (tweemaal per dag) en drink/eet niet teveel suikerhoudend of zuur voedsel. Dit tast namelijk de tanden erg aan. Hetzelfde geldt voor roken. Daarnaast is het belangrijk om elk half jaar naar de tandarts te gaan, zodat zij kunnen controleren hoe de gezondheid van jouw gebit is.

Pin It on Pinterest