Zoals bekend is het essentieel om zo nu en dan de tandarts een bezoekje te brengen. Ondanks dat je netjes twee keer per dag je tandenpoetst wil dat natuurlijk nog niet zeggen dat je tanden optimaal schoon en gaatjes loos zijn. Een tandarts kan nou eenmaal je gebit wat beter beoordelen dan jijzelf. Ondanks dat het belangrijk is om eens in het halfjaar de tandarts te bezoeken, zijn er nog onwijs veel mensen die dit niet doen. De hoofdoorzaak van dit probleem zijn de angsten die mensen ondervinden voor of tijdens de afspraak. Je zult je dus afvragen, hoe voorkomen we dit probleem en is er überhaupt een oplossing voor? In deze blog geven we je wat meer informatie over hoe ze dit oppakken bij de tandarts in Amsterdam.

Een speciale angst tandarts

Vind je het moeilijk en beangstigend om naar de tandarts te gaan? Dan geeft dat helemaal niets, je bent namelijk niet de enige. Ruim 800.000 mensen hebben hier last van. Angst voor de tandarts wordt vaak veroorzaakt door vervelende ervaringen in het verleden en een gevoel van onmacht. Daarom is het bij tandartspraktijk de ZuidAs van belang om hier wat aan te doen. Om je goed te kunnen behandelen is het daarom belangrijk om een duidelijk stappenplan af te spreken met de patiënt. Allereerst is de communicatie essentieel. Door goed te praten en te communiceren wordt je gelijk al wat meer gerustgesteld en begrepen. Daarom wordt er ook een persoonlijk en doelgericht behandelplan opgesteld. Zo kun je ook van tevoren een stopsignaal afspreken. De tandarts zal dan direct stoppen met zijn bezigheden en je de ruimte geven om weer even tot rust te komen. Ben je met dit idee nog niet volledig gerustgesteld, dan kun je er ook voor kiezen om een plaatselijke verdoving te nemen. Het is zelfs mogelijk om een voorverdoving te nemen. De voorverdoving is een spray of zalfje die er weer voor zorgt dat je de verdoving zelf ook niet voelt, mocht je angst hebben voor prikken. 

Kindertandarts

Ook voor de kleine koters onder ons hebben we een speciale behandeling. Kinderen vinden het toch maar gek en moeilijk om zich over te geven aan de ‘de man met gereedschap’. Uiteraard is dat geheel begrijpelijk, alleen is het voor kinderen nog veel belangrijker om het gebit op orde te hebben. Een kindergebit is namelijk nog niet volledig gemineraliseerd en uitgehard. Zo zijn de kindertandjes veel vatbaarder en gevoeliger voor gaatjes. Niet te vergeten dat zij ook vaak voor de wat zoetigere snoepjes gaan dan wij volwassenen. Bij de kindertandarts wordt er extra op gelet om het kind een fijn gevoel te geven en te laten zien dat het allemaal niet zo eng is. Door het wat plezieriger te maken voor het kind is het mogelijk om een cadeautje te kunnen krijgen aan het eind van de afspraak als beloning voor je dapperheid.

Pin It on Pinterest