Een bezoek bij de tandarts is voor de meeste personen een moment waar je niet naar uitkijkt. Voor sommigen gaat het nog een stapje verder. Angst voor de tandarts komt vaker voor dan je denkt. Deze angst kan zo erg zijn dat je het er zelfs voor zorgt dat je niet naar periodieke controles gaat. Toch is de staat van je gebit een belangrijk aspect van je algehele gezondheid. Gelukkig zijn hier oplossingen voor, zoals de angsttandarts.

Wat kan een angsttandarts voor jou betekenen?

Voor angst voor de tandarts hoeft niemand zich te schamen. Het komt namelijk regelmatig voor. Daarom is het belangrijk dat er veel tandartsen in Nederland zijn die beschikken over een angsttandarts. Een professioneel die extra aandacht besteed aan personen die angst voor de tandarts hebben. Een angsttandarts zal niet per se de angst voor een tandarts weghalen, maar je wel helpen om de angst zodanig weg te nemen dat je in staat bent om je gebit te laten behandelen.

Hoe kan je alsnog je gebit laten behandelen

Kennismaken met de angsttandarts is een eerste stap naar het laten behandelen van je gebit. Het start dus met een simpel kennismakingsgesprek. Een oriënterend gesprek waar er dus geen behandelingen worden uitgevoerd. In dit gesprek wordt angst voor de tandarts bespreekbaar gemaakt. Zo kan je een kijkje nemen in de praktijk en kun je al je vragen stellen. Zo kan er voor jou een speciaal behandelplan op maat gemaakt worden zodat jij te allen tijde op je gemak voelt. Op deze manier wordt er een route gevonden om een behandeling, zoals een periodieke controle, alsnog uit te laten voeren.

Hoe ga ik om met mijn angst?

Een behandeling bij de tandarts moet uiteindelijk van twee kanten komen. De angsttandarts zal je zoveel mogelijk helpen met je angst. Aan de andere kant is het goed om te weten hoe jijzelf om kan gaan met je angst. Daarom nog wat tips hoe jij om kan gaan met deze angst:

  • Maak je angst bespreekbaar met familie, vriend en de angsttandarts
  • Regel afleiding tijdens een bezoek, zoals het afspelen van je favoriete muzieklijst
  • Maak een afspraak over een stopmoment. Als het allemaal teveel wordt kan je bijvoorbeeld met het opsteken van je hand de behandeling stopzetten. Zo ben jij altijd in controle.

Klaar om de eerste stap tegen angst voor de tandarts te zetten? Ga dan lang bij de tandarts in Amsterdam.

Pin It on Pinterest