Het is sushi bestellen voor en sushi bestellen na, bij de meeste mensen in Nederland. Maar er zijn nog meer mensen die het gerecht nog niet kennen, werkelijk waar. Daarom even de voordelen van sushi nog even op een rijtje. 

Sushi is vaak een snelle en gemakkelijke lunch tijdens een drukke dag, maar voedingsdeskundigen zegt dat niet alles is wat het lijkt.

Het is waar dat het Japanse dieet een van de gezondste ter wereld is, boordevol verse vis en groenten, en het heeft veel relatief caloriearme opties.

Gezond en lekker

Maar mensen lopen vaak in de val als ze traditionele Japanse gerechten interpreteren in onze eigen, minder gezonde versies. Dit betekent dat onze dagelijkse sushi-bestelling niet altijd zo gezond is als we misschien denken.

Gelukkig kan dit worden verholpen met een paar kleine aanpassingen om je sushi bestelling weer op de rails te krijgen. Sushi is een heerlijke maaltijd, maar alleen als het op de juiste manier wordt bereid. Sushi is een geweldige maaltijd, maar alleen als het op de juiste manier wordt bereid. Wanneer de Japanners lunch bestellen, is dat waarschijnlijk een gestoomde soba of udon noedelschotel, of een bento box – een mix van ingemaakte groenten, rijst, vis en miso – een perfecte balans van groenten, koolhydraten en eiwitten.

Sashimi is bijzonder

Als wij Japans eten, zijn het meestal sushirollen of af en toe een rijstbal met wat sashimi er bovenop. Hoewel de sashimi uitzonderlijk gezond is, betekent de mix van sushirijst, vette vullingen zoals tempura, avocado en tonijn met mayo, ondergedompeld in tonnen zoute sojasaus, dat onze lunchmix veel meer verwerkte koolhydraten en vet bevat dan producten van goede kwaliteit. De meeste mensen zijn dol op sushi als lunch, maar niet iedereen maakt de gezondste keuzes. Een klein bakje mini sushirolletjes bevat minstens 50-60 gram koolhydraten, het equivalent van 3-4 boterhammen, met zo weinig als 5 gram eiwit.

En een paar van die mini visbakjes, gevuld met sojasaus, voegen 1000 mg natrium toe aan je dieet, of meer dan de helft van je aanbevolen dagelijkse bovengrens van natrium.

Vis

Het goede nieuws voor liefhebbers van de Japanse keuken is dat het niet moeilijk is om je lunchbestelling een gezonde make-over te geven.

Als je sushi wilt eten, geef dan iets meer uit en koop sashimi. Hoewel het waar is dat je te veel sashimi kunt eten, omdat het het zware metaal kwik bevat, is het geen probleem om het een paar keer per week in je dieet op te nemen.

Pin It on Pinterest