Wanneer mensen horen over de bedrijfshulpverlener, dan is het niet altijd precies helemaal duidelijk wat er nu binnen het takenpakket van deze hulpverlener valt. Is dit een aparte functie, hoe zit het precies? Wij nemen graag in deze tekst met jou door wat precies een bedrijfshulpverlener is en wat de voordelen zijn van het aanwezig zijn van zo’n hulpverlener op de werkvloer. Tijdens een bhv opleiding leer je wat je nodig hebt om als bedrijfshulpverlener actief te kunnen zijn. Lees snel verder en ontdek hoe het zit. 

Wat doet een bedrijfshulpverlener?

Wanneer we kijken naar het takenpakket van de bedrijfshulpverlener, dan valt het op dat er een aantal zaken zijn die de bedrijfshulpverlener kan doen die niet direct voordehandliggend zijn. Een bedrijfshulpverlener wordt opgeleid om bijvoorbeeld een beginnende brand te blussen. Dat is niet iets wat je direct verwacht bij een bedrijfshulpverlener. Daar verwacht je eerder eerste hulp geven bij. Dit is ook iets wat binnen het takenpakket van de bedrijfshulpverlener valt. Daarnaast is er nog een taak weggelegd voor hem of haar: de evacuatie van het personeel uit het pand ten tijde van een calamiteit. Bedrijfshulpverleners kunnen assisteren en zo ervoor zorgen dat de personeelsleden veilig het pand kunnen verlaten, bijvoorbeeld wanneer er een brand is. 

Hoe word ik een bedrijfshulpverlener?

Het is mogelijk om een bedrijfshulpverlener te worden. Je kunt je werkgever vragen of je de cursus mag doen. Deze cursus duurt een dag. Ook het examen valt op deze dag. Zo kun je dus de volgende dag al aan de slag als bedrijfshulpverlener, mocht het nodig zijn. Een medewerker moet een of meerdere bedrijfshulpverleners op de werkvloer aanwezig hebben, dus maak je een goede kans dat hij of zij ja zegt op jouw verzoek een bedrijfshulpverlener te willen worden. Je kunt de opleiding tot bedrijfshulpverlener extern volgen op een van de opleidingslocaties in het land, of deze op de werkvloer volgen. Dat laatste is handig, want dan komen praktijk en theorie extra nauw bij elkaar. Zo kan de instructeur je direct tips geven over hoe te handelen in de specifieke context van je bedrijf.

Pin It on Pinterest