Botuline toxine, oftewel botox, wordt tegenwoordig veel gebruikt bij cosmetische behandelingen. Het stofje zorgt ervoor dat je huid strak staat en niet gaat rimpelen.

Wat is het?

Het verhaal van het ontstaan van botox zal veel mensen schockeren, want botox is ontdekt door de ziekte botulisme. Als water in een meertje stilstaat en opwarmt is er sprake van een botulisme en de dieren in dat water overlijden vaak ook. De dieren hebben een enorme hoeveelheid van dat stofje binnengekregen op dat moment. Dat is botulisme. Voor de productie van botox zijn alle giftige stoffen daaruit weggehaald, zo hou je de botox over zoals wij het kennen. In 2002 keurde het Amerikaanse Food and Drugs Adminstration (FDA) botox goed voor het behandelen van rimpels en verdere cosmetische behandelingen.

Gebruik van botox

Met botox kan je veel dingen doen: 

Je kan migraine behandelen, de botox kan de spieren op het hoofd ontspannen waardoor de stress op het hoofd afneemt. Het kan helpen tegen tandenknarsen, dan wordt het in je kaken gespoten zodat de spanning in die spieren afneemt. Verder helpt het tegen overmatig zweten, het kan de verbinding tussen de zenuw en zweetklier onderbreken, waardoor je minder gaat zweten. Ook helpt het tegen acne omdat het poriën kan verwijderen waardoor acne zich niet kan vestigen.

Over het algemeen doet een botoxbehandeling niet veel pijn. Het hangt af van je pijngrens, maar vaak wordt het omschreven als speldenprikjes. Verder zijn er ook weinig bijwerkingen, je kan kleine zwellingen en/of blauwe plekjes krijgen maar niet meer dan dat. Je huid verliest geen gevoel op de plek waar botox zit, dit wordt vaak gezegd door mensen. Ook zie je niet direct resultaat na de behandeling, want dit heeft een beetje tijd nodig. Het resultaat is niet permanent, na 3 tot 6 maanden breekt je lichaam de stof op natuurlijke wijze af en zal je het effect beginnen te verliezen. Daarna kan je natuurlijk weer een behandeling doen. Voor meer info hierover kan je een kijkje nemen bij botox centrum by frodo gaymans.

Pin It on Pinterest