Er lopen veel mensen rond met angst voor de tandarts. Mogelijk deel jezelf deze angst ook. Een tandartsbezoek is iets waar weinig tot geen personen naar uit kijken, maar bij sommige personen is een bezoek echt ondragelijk. Een ernstige zaak omdat mondzorg natuurlijk heel belangrijk is voor je gezondheid. Gelukkig zijn er diverse manieren om je op gemak te stellen. Een van de manieren om toch een tandartsbehandeling uit te voeren is met de hulp van een narcose tandarts. Lees snel verder en ontdek wat je hierover moet weten.

Wat is narcose eigenlijk?

Wanneer je angst hebt voor de tandarts, maar toch een behandeling uit wil laten voeren dan is een narcosebehandeling een optie. We spreken dan over een lichte narcose. Hiermee wordt bedoeld dat je door middel van verdovende middelen buiten bewustzijn raakt. Dit wordt altijd gedaan onder begeleiding van een anesthesist. Deze heeft de taak om op jou te letten zodat het onder narcose brengen goed en veilig verloopt. Op deze manier maak je de behandeling niet mee en kan de tandarts de behandeling uitvoeren.

De verschillende vormen van narcose

Bij een narcosebehandeling wordt dus verdovende middelen gebruikt. Dit kan op verschillende manieren uitgevoerd worden:

  1. Volledige narcose wat te vergelijken is met een diepe slaap. Dit gaat door middel van medicatiemiddel wat je inneemt. Daarnaast is er ook een vorm waar je aan het infuus gaat waarin er vervolgens een vloeiende verdovende middel wordt geïnjecteerd. Wanneer de narcose na een tijdje na de behandeling is uitgewerkt zul je weer ontwaken. Samen met de anesthesist is er een uitrustperiode en kun je na beoordeling weer naar huis.
  2. Verdoving door middel van een verdovingspil. Bij deze vorm raak je niet volledig buiten bewustzijn. Dit is een lichte vorm. Het gevoel is het beste te beschrijven als: je bent aanwezig, maar ook weer niet. Je maakt in ieder geval niet veel mee van de behandeling. 
  3. Een derde en veelgebruikte manier is het gebruik van lachgas. Je krijgt hiervan een zweverig gevoel. Ook bij deze behandeling ben je bewust aanwezig, maar je voelt toch niks van de behandeling.

Welke behandeling is geschikt voor mij?

Bij elke behandelingsvorm moet er goed overlegd worden wat het beste bij jou past. Hierbij kan gekeken worden naar je medicatiegeschiedenis, persoonlijke voorkeuren en het advies van de tandarts. Op basis hiervan kan een keuze gemaakt worden. Bij de behandeling is altijd een anesthesist aanwezig die de controle houdt over een narcosebehandeling.

Pin It on Pinterest