Deze informatieve blog gaat over wat de top tien bijwerkingen zijn van een chemokuur en wat dat voor invloed heeft op de patiënt. 

Nummer 1: emoties bij chemobehandeling

Bij de behandeling zelf, zullen er snelle verschillende emoties ontstaan en plaatsvinden.  De ene keer ben je bang, dan weer emotioneel en dan weer vrolijk. Als je voor de eerste keer dit gaat meemaken, ga je het vooral als spannend ervaren.

Nummer 2: haarverlies

Het meest voorkomende bijwerking is haarverlies. De meeste mensen vinden dit de ergste bijwerking omdat er van al je prachtige haren, er weinig over zal zijn na de eerste chemobehandelingen. Om dit te voorkomen, scheren of knippen ze het haar van hun hoofd eraf. Meestal bij het borstelen of je hand door het haar halen, kom je erachter. 

Nummer 3: huidproblemen

De behandeling van de chemotherapie, kan veel invloed hebben. Je huid zal er zeker wat raarder uitzien. Je zult dit merken aan dat je huid er droger uitziet of veel schilfers op je huid tevoorschijn komen. 

Nummer 4: vermoeidheid

Bij de chemotherapie behandeling of bij het innemen van cel remmende medicijnen zal dit veel invloed hebben. Je zult vooral sneller moe zijn, zonder dat je ook maar iets hebt uitgevoerd. Dit zijn gewone dingen die je binnenhuis doet, zoals in bed liggen of naar de koelkast lopen. 

Nummer 5: misselijk zijn

Je krijgt  nooit zo’n lekker gevoel erbij, maar je kan er niets aan veranderen. Wanneer je met de chemotherapie klaar bent, wordt het braaksysteem geprikkeld. De kans is groot dat als reactie, de patiënt zich nogal misselijk gaat voelen en helaas gaat vomeren. 

Nummer 6: afnemen van vruchtbaarheid

De chemotherapie behandeling en de bestraling ervan heeft een directe impact op de vruchtbaarheid van vrouwen. De eicellen zijn namelijk erg gevoelige cellen. Het type chemotherapie, de dosis en de leeftijd van de vrouw. Deze drie factoren zorgen ervoor of de vruchtbaarheid tijdelijk of definitief zal afnemen. 

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is er voor jou om na te gaan of je kanker hebt. Check de website https://www.wkof.nl

Pin It on Pinterest